Milioni evra za razvoj „Karneksa”

Bez autora
May 19 2010

I pored mnogih teškoća nametnutih globalnom ekonomskom krizom, Industrija mesa „Karneks” uspeva da održi zavidnu stabilnost poslovanja, pa će do kraja ove godine u razne razvojne projekte uložiti oko deset miliona evra, što je pet puta više nego lane. Predviđen je rast prodaje za 6,5 odsto u odnosu na prošlu godinu, a petina celokupne proizvodnje otići će na inostrano tržište, uglavnom velikim kupcima u nekadašnjim jugoslovenskim republikama, Rusiji i Slovačkoj. Prilagođavajući se zahtevnim i strogim međunarodnim standardima kvaliteta i ekoloških normi da bi zadržali lidersku poziciju u svojoj branši u ovom delu Evrope, predvideli su nekoliko velikih investicija za unapređenje proizvodnje, ali i u projekte zaštite životne sredine. Posebna pažnja posvećuje se proširenju asortimana prema potrebama potrošača, tako da se odnedavno na tržištu nalaze još tri vrste jetrenih pašteta sa novim ukusima, a započet je i program na bazi živinskog mesa „Pilino”.

Milioni evra za razvoj „Karneksa”I pored mnogih teškoća nametnutih globalnom ekonomskom krizom, Industrija mesa „Karneks” uspeva da održi zavidnu stabilnost poslovanja, pa će do kraja ove godine u razne razvojne projekte uložiti oko deset miliona evra, što je pet puta više nego lane.

Kako je najavio generalni direktor ove fabrike hrane Hju Mek Rejnolds, predviđen je rast prodaje za 6,5 odsto u odnosu na prošlu godinu, a petina celokupne proizvodnje otići će na inostrano tržište, uglavnom velikim kupcima u nekadašnjim jugoslovenskim republikama, Rusiji i Slovačkoj.

– Prilagođavajući se zahtevnim i strogim međunarodnim standardima kvaliteta i ekoloških normi da bi zadržali lidersku poziciju u svojoj branši u ovom delu Evrope, predvideli smo nekoliko velikih investicija za unapređenje proizvodnje, ali i u projekte zaštite životne sredine. Posebna pažnja posvećuje se proširenju asortimana prema potrebama potrošača, tako da se odnedavno na tržištu nalaze još tri vrste naših jetrenih pašteta sa novim ukusima, a započet je i program na bazi živinskog mesa „Pilino” – kaže generalni direktor „Karneksa”, čiji je većinski vlasnik investicioni fond „Ašmor” iz Londona.

Prema rečima Mek Rejnoldsa, kada se završi izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u glavnoj fabrici u Vrbasu, „Karneks” više neće biti na listi zagađivača Velikog bačkog kanala – vodotoka koji već decenijama nosi neslavan epitet „crne tačke” na ekološkoj mapi Evrope. Za tu namenu obezbeđeno je 1,75 miliona evra, što će (uz izgradnju separatora za stajsko đubrivo na farmama u Vrbasu, Savinom Selu i Bačkom Dobrom Polju) omogućiti ovoj kompaniji uslove za sticanje ISO standarda 14000 koji propisuje ekološke norme u celokupnom tehnološkom procesu proizvodnje mesnih prerađevina.

– Već smo u izgradnju i opremanje separatora na našim farmama uložili oko 500.000 evra. Time smo postigli dvostruki efekat, na minimum je svedeno zagađivanje životne sredine, a prerađeni stajnjak sada se razbacuje po njivama. Na taj način smo znatno smanjili korišćenje mineralnih đubriva, što u velikoj meri doprinosi smanjenju zagađivanja oranica – ističe Hju Mek Rejnolds.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik